Conceptwoningen

Passiefwoning

In een passiefhuis heerst het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat, en dat zonder traditioneel koel- of verwarmingssysteem. U moet dus niet actief verwarmen in dit type woning. Anders dan bij een lage-energiewoning geldt voor een passiefhuis een bepaalde constructiestandaard met drie belangrijke voorwaarden:

  1. Het energiegebruik voor ruimteverwarming en -koeling moet kleiner zijn dan of gelijk aan 15 kWh/m² vloeroppervlakte per jaar.
  2. Bij de luchtdichtheidsmeting met een drukverschil van 50 Pascal tussen de binnen- en buitenomgeving, mag het luchtverlies per uur doorheen de gebouwschil niet groter zijn dan 60 % van het volume van de woning.
  3. Eis op oververhitting: temperatuuroverschrijdingsfrequentie boven 25°C ≤ 5%

Van theorie naar praktijk

Uit de basisvereisten blijkt al hoe belangrijk luchtdichtheid is. Een passiefhuis is bijna volledig koudebrugvrij en luchtdicht. Ongecontroleerd warmteverlies via een kier heeft dan ook grote gevolgen voor de energieprestaties. Daarom monteren we in de gecontroleerde atelierruimte van onze partner Machiels Building Solutions alle constructie-elementen perfect luchtdicht. De luchtkwaliteit binnenshuis blijft op een goed peil dankzij ventilatie met warmteterugwinning. Verder haalt een passiefhuis zo veel mogelijk gratis energie uit de omgeving. Onder meer door het doordacht oriënteren en indelen van de woning en het strategisch plaatsen van raampartijen. Zo geniet u volop van passieve (lees gratis!) zonnewinsten. Per project bestuderen we ook welke bijkomende beperkte verwarmingstechnieken en hernieuwbare energiebronnen interessant kunnen zijn.

U ziet, heel wat aspecten komen al van bij het ontwerp van een passiefhuis aan bod. Een kolfje naar de hand van groupV2!

Doordachte muuropbouw met aangepast buitenschrijnwerk

groupV2 werkt voor zijn passieve muuropbouw samen met Machiels Building Solutions. Zij ontwikkelden een uitgekiende muuropbouw waarmee we op een zeer economische manier het houtskelet van passiefwoningen kunnen opbouwen. Ook de passieve beglazing en profielen worden al in het atelier in de buitenmuren bevestigd. Dat garandeert u een maximale isolatiewaarde en aangenaam temperatuurcomfort binnenshuis.

Volgende muuropbouw is geschikt om onze passiefwoning mee te bouwen en heeft een U-waarde van 0,12 W/m²K:

Muuropbouw passiefwoning

© Machiels Building Solutions

1. Houtvezelisolatieplaat
2. Minerale wol
3. Spaanplaat (geïsoleerde leidingsspouw)
4. Gipskartonplaat
5. FSC/PEFC-hout I-ligger
6. Luchtdichtingstape

 

Passiefwoning

Isolatie

Een houten skelet is als het ware gemaakt om te isoleren. Ideaal als u weet dat isolatie dé absolute basisvereiste is voor een passiefhuis. In de vloer zit zo'n 20 cm isolatie, in de muren 30 à 35 cm en in het dak rond de 40 cm. En dit zonder overmatig ruimteverlies. De isolatie past eenvoudigweg in de houtconstructie.

Luchtdichtheid

Luchtdichtheid is een officiële voorwaarde voor een passiefhuis. Warmteverliezen moeten dus tot een minimum beperkt blijven om optimale energieprestaties te verzekeren. Het atelier van Machiels Building Solutions is dan ook de locatie bij uitstek om alle constructie-elementen van uw passiefwoning luchtdicht in op te bouwen. Ook de zorgvuldige plaatsing op de werf en het aanbrengen van luchtdichtheidstape garanderen de luchtdichtheid tijdens de blowerdoortest.

Warmtewinsten

Een passiefhuis heeft in principe, buiten de naverwarming van het ventilatiesysteem, geen traditionele verwarming nodig. Met enkel luchtdichting en isolatie is dit echter niet haalbaar. Vandaar dat we u woning via een doordachte oriëntatie en zuidgerichte, superisolerende beglazing met een hoge zontoetredingsfactor (g-waarde) maximaal laten genieten van gratis zonne-energie. Met een gepaste zonwering blijft de woning in de zomer lekker koel.

Ventilatie en verwarming

Een passiefhuis ventileren vergt maximale controle. Vandaar dat we werken met een gecontroleerde balansventilatie met warmterecuperatie, ofwel ventilatiesysteem D. In droge ruimtes wordt verse lucht geblazen en in natte ruimtes wordt warme lucht afgezogen. Die passeert eerst over een warmtewisselaar en warmt zo de koele aangevoerde lucht op. Dit vermijdt een kiltegevoel in de ruimtes waar de verse lucht binnenkomt. We rusten het ventilatiesysteem in onze passiefwoningen uit met een naverwarming om in periodes van lage buitentemperaturen de eventuele extra warmtebehoefte op te vangen.

Compactheid en oriëntatie

Centraal in het ontwerp van een passiefhuis staan compactheid en een optimale oriëntatie. Zo slagen we erin om de energiebehoefte van de woning terug te dringen onder 15 kWh/m² vloeroppervlakte per jaar. Onze ontwerpers houden maximaal rekening met het E-peil, in overeenstemming met uw comfort en persoonlijke wensen.
Steeds strikte scheiding tussen architect-aannemer behouden.

Financieel duwtje in de rug - maart 2013

Voor Vlaamse nieuwbouwwoningen met een maximum E-peil van E40 is de korting op de onroerende voorheffing 50 %. Bij een maximaal E-peil van E30 of BEN-woningen krijgt u maar liefst 100 % korting. En dat gedurende vijf jaar. Ook netbeheerders hebben een premie veil voor lage-energiewoningen.

Financieel duwtje in de rug - maart 2014

Vanaf 2014 krijgt een woning van E40 of lager een premie van 1.800 euro, verhoogd met 50 euro per E-punt lager dan E40. Vanaf 1 januari 2014 komen enkel nog woningen met een maximale score van E40 in aanmerking voor deze financiële tegemoetkoming. Bijkomend voordeel van deze woningen is dat ze beter hun waarde behouden, aangezien ze al rekening houden met de toekomstige verstrenging van de EPB-eisen en naar bouwkosten toe beter geoptimaliseerd zijn als een passiefhuis.