Conceptwoningen

Lage-energiewoning

De basisstructuur van groupV2 is een lage-energiewoning. Hierin zitten alle maatregelen voor een uiterst beperkt energieverbruik. De woning verbruikt tot vier keer minder energie voor verwarming en koeling dan een traditionele nieuwbouwwoning, zelfs als ze aan de wettelijke energienormen voldoet. Zo garanderen we een E-peil lager dan 50 en een maximum K-peil van 30. En dat terwijl de Vlaamse EPB-regelgeving een E-peil van 60 voorschrijft bij K40. Het verbruik voor verwarming en koeling ligt onder de 30 kWh/m² vloeroppervlakte op jaarbasis.

Van theorie naar praktijk

In theorie lijkt de constructie van een lage-energiewoning eenvoudig. Toch blijkt dit in de praktijk allesbehalve evident. Zo heeft een lage-energiewoning bij voorkeur een noord-zuidoriëntatie, een goede inplanting, een compact bouwontwerp en een bovengemiddeld geïsoleerde buitenschil. De aanvoer van verse lucht gebeurt via een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en de verwarming via energiezuinige oplossingen zoals een condensatieketel of warmtepomp. Voor sanitair warm water is een zonneboiler een goede optie en met zonnepanelen kunnen we de elektriciteitsvoorziening ondersteunen. groupV2 integreert al deze aspecten al van bij het begin in uw woningontwerp.

Doordachte muuropbouw met aangepast schrijnwerk

Een goed isolatiepeil staat of valt met een correcte en doordachte muuropbouw. groupV2 werkt hiervoor samen met Machiels Building Solutions. Zij ontwikkelden een uitgekiende muuropbouw waarmee we op een zeer economische manier het houtskelet van lage-energiewoningen kunnen opbouwen. groupV2 garandeert u de absolute basisvereisten voor een goed isolatiepeil en een luchtdichte afwerking. De montage van de muren en het schrijnwerk met aangepaste profielen en glaspartijen vindt plaats in een gecontroleerd en droog atelier. De houtskeletstructuur is bovendien zo ontworpen dat koudebruggen tot een minimum beperkt blijven. Zo geniet u van een energiezuinigere woning.

Volgende muuropbouw is geschikt om onze lage-energiewoning mee te bouwen en heeft een U-waarde van 0,20 W/m²K:

Muuropbouw lage-energiewoning

© Machiels Building Solutions

1. Houtvezelisolatieplaat
2. Minerale wol
3. Spaanplaat (geïsoleerde leidingsspouw)
4. Gipskartonplaat
5. FSC/PEFC-hout
6. Luchtdichtingstape

 

Lage-energiewoning

Optimaal wooncomfort

In een houtskeletbouw geniet u van een gezond binnenklimaat, het hele jaar door. Daarvoor zorgen de luchtdichte maar dampopen gebouwschil en het ventilatiesysteem. Dankzij de goede luchtdichtheid, aangetoond via een blowerdoortest, blijven geluiden van buitenaf gedempt en kunnen we het E-peil van uw woning tot wel 10 punten verminderen. In functie van uw behoeften en budget, installeren we een verwarmingssysteem met het beste rendement. En door uw woning zo compact mogelijk te ontwerpen, creëren we met het beschikbare budget zo veel mogelijk bruikbare leefruimte en blijven warmteverliezen beperkt.

Financieel duwtje in de rug – maart 2013

Voor Vlaamse nieuwbouwwoningen met een maximum E-peil van E40 is de korting op de onroerende voorheffing 50 %. Bij een maximaal E-peil van E30 of BEN-woningen krijgt u maar liefst 100 % korting. En dat gedurende vijf jaar. Ook netbeheerders hebben een premie veil voor lage-energiewoningen.

Financieel duwtje in de rug – maart 2014

Vanaf 1 januari 2014 komen enkel nog woningen met een maximale score van E40 in aanmerking voor deze financiële tegemoetkoming. Bijkomend voordeel van deze woningen is dat ze beter hun waarde behouden, aangezien ze al rekening houden met de toekomstige verstrenging van de EPB-eisen en naar bouwkosten toe beter geoptimaliseerd zijn als een passiefhuis.