Duurzaam bouwen

Principes

Energieschaarste, stijgende brandstofprijzen, strengere normen ... Duurzaam bouwen is meer dan ooit aan de orde. Want wie duurzaam bouwt, investeert in de toekomst. Duurzame producten gaan langer mee, vergen minder onderhoud en werken energie- en waterbesparend. Subsidies, fiscale stimuli en een laag energieverbruik compenseren eventuele meerkosten.

Trias Energetica

groupV2 ontwerpt en bouwt betaalbare, energiezuinige en duurzame woningen volgens de drie pijlers van de Trias Energetica, om het energieverbruik terug te dringen en de invloed op het milieu te beperken. Concreet wil dat zeggen we tal van maatregelen en technieken samenbrengen in een geïntegreerd ontwerp. Uiteraard steeds met het economisch optimum in het achterhoofd.

 1. Stap 1: Uw energievraag beperken
  Dat doet group V2 met doorgedreven isolatie, aangepast buitenschrijnwerk, een luchtdichte en compacte bouwschil en ventilatie met warmterecuperatie.
 2. Stap 2: Duurzame energiebronnen gebruiken
  group V2 werkt met technieken voor hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels.
 3. Stap 3: Fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk gebruiken
  Dit doet group V2 met de meest energie-efficiënte traditionele technieken, zoals hoogrendementsketels en condensatieketels in combinatie met vloerverwarming.

Met de Trias Energetica in gedachten, heeft groupV2 drie energiezuinige concepten uitgewerkt:

 1. Lage-energiewoning
 2. Passiefwoning
 3. Bijna-energieneutrale of BEN-woning

Deze drie woningtypes hebben elk een aangepast isolatieniveau, energiebeheersing, ventilatie en compactheid. Voor de indeling en afwerking zijn er tal van variaties mogelijk naargelang uw wensen.

Principes

Bouwen is veruit de grootste investering van uw leven. Een thuis waarin u levenslang comfortabel én duurzaam woont, is dan ook het streefdoel van groupV2. We zijn ons bewust van onze voorbeeldrol en focussen op alle aspecten van duurzaam bouwen in onze aanpak: locatie, ruimtegebruik, toegankelijkheid, energie, water en materiaal. Zo voorzien we perfect in de behoefte van de huidige generatie, zonder de toekomst van de volgende te hypothekeren.

 1. Oriëntatie en ligging
  Indien bijvoorbeeld de leefruimtes aan de zuidkant liggen, dan kan je via grote ramen licht en warmte binnenhalen maar met behulp van een dakoversteek of zonwering het serre-effect in de zomer vermijden.
 

groupV2 Duurzaam bouwen

 1. Compactheid
  Zo weinig mogelijk buitenwanden en zo veel mogelijk nuttige binnenruimte. Zo kunnen we een compacte woning omschrijven. Compact is dus allesbehalve een synoniem voor klein. Het staat voor de verhouding tussen de buitenoppervlakte en de inhoud van een gebouw. Een compacte woning heeft een eenvoudige vorm zonder hoeken en kantjes, weinig buitenmuren en een kleine dakoppervlakte. Want daarlangs gaan warmte en energie verloren. Bouwkundig gezien is de kubusvorm het meest aangewezen.
 2. Toegankelijkheid
  Duurzaam bouwen, is bouwen voor het leven. Zeker als u jarenlang van uw woning wilt genieten. Woonwensen veranderen voortdurend. Kinderen verlaten het huis, smalle doorgangen, drempels en trappen worden een probleem op latere leeftijd … Niets is comfortabeler dan een flexibele woning die meegroeit met uw noden. Hierin speelt demontabel bouwen een grote rol. Net zoals de industriële fabricage van bouwcomponenten en de ontwikkeling van assemblagetechnieken.
 3. Water- en energieverbruik
  Water wordt steeds schaarser. Spring daarom verantwoord om met drinkwater, maak zoveel mogelijk gebruik van regenwater en zorg indien nodig voor een degelijke zuivering van het afvalwater. Denk ook eens aan waterbesparende douche, een groendak en waterdoorlatende tegels voor de oprit.
  Voor een duurzaam energieverbruik past u de drie stappen van de Trias Energetica toe: dijk uw energievraag zoveel mogelijk in, gebruik waar mogelijk duurzame (hernieuwbare) bronnen en verbruik uw brandstoffen zo efficiënt mogelijk.
 4. Materialen
  Bouwen met hout is het toppunt van duurzaamheid. Dit organisch en volledig recycleerbaar materiaal slaat tijdens zijn hele levensduur CO2 op, het produceert zuurstof en is hernieuwbaar. Het energieverbruik voor de productie van een houten muur ligt ook opmerkelijk laag, net zoals het transportverbruik van hout als bouwmateriaal. Daarom gelooft groupV2 rotsvast in houtskeletbouw als wapen in de strijd tegen de opwarming van het klimaat. We gebruiken uitsluitend FSC- en PEFC-gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen.